Willemstad: de parel van de gemeente Moerdijk

Willemstad, een plaats met ongeveer 2420 inwoners en gevestigd in de gemeente Moerdijk. Een van de 11 plaatsen die de gemeente telt en één van de twee vestingsteden. Een plaats die erg populair is bij toeristen. Maar wat maakt deze plaats nu zo bijzonder en aantrekkelijk om te bezoeken? Met deze vraag ging de VVV Moerdijk op pad.    

Willemstad ademt historie

Het is mogelijk om in Willemstad vanaf verschillende punten een wandeling te starten. We besluiten om de wandeling te starten vanaf de parkeerplaats gelegen tegenover basisschool de Singel. Via het brede wandelpad dat is omringd door bomen en water, met onder andere zwanen en reigers, wordt koers gezet naar het centrum. Willemstad is één van de twee vestingsteden in de gemeente Moerdijk en tijdens deze wandeling is dit duidelijk zichtbaar. Het pad leidt je langs de bastions en de vestingwallen die Willemstad de vorm van een zevenpuntige ster geven en nog grotendeels intact zijn.   

Vanaf het wandelpad is al duidelijk te zien dat Willemstad historie ademt. Zo steken de Koepelkerk (1607) en het Mauritshuis (1623) boven de vestingwallen uit. Na ongeveer 1,5 kilometer lopen is het mogelijk om naar Volkeraksluizen te lopen of de wandeling voort te zetten over de vestingwallen richting het centrum. We hebben voor de laatste optie gekozen. Het laatste stuk over de vestingwallen wordt afgelegd langs bunkers die herinneren aan de oorlog.    

Wanneer aan een toerist de vraag wordt gesteld wat hij van Willemstad vindt, zegt meneer: ‘’Schitterend om te zien dat de monumentale panden nog zo goed intact zijn, en dat in combinatie met de mooie natuur hier.''      

Een bezoek aan Willemstad betekent letterlijk een les geschiedenis en de toerist die geïnteresseerd is in cultuurhistorie komt hier zeker aan zijn trekken. De vestingstad beschikt namelijk over tal van bezienswaardigheden, zoals het Kruithuis of Fort Sabina, die in opdracht van Keizer Napoleon zijn gebouwd.  

Horecagelegenheden

De wandeling naar het centrum brengt je bij de oude binnenstad van Willemstad. Hier bevindt zich een van de verschillende en meest populaire jachthaven. De jachthaven wordt ‘letterlijk’ omringd door cafés en restaurants, die worden afgewisseld met statige en monumentale panden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het Raadhuis uit 1587 en het Arsenaal uit 1793 dat in opdracht van de Oranjes is gebouwd om wapens en munitie op te slaan. De jachthaven aan de Benedenkade is een prettig tussen- of eindstation tijdens een bezoek aan de vestingstad. De vele terrassen die de horecavoorzieningen hebben, zijn allemaal gelegen aan het water en creëren een schitterend uitzicht op het water. In de zomermaanden is de oude binnenstad autovrij, maar ook op deze koude winterdag rijden er weinig auto’s.   

Ligging aan het water

Na een korte pauze in de jachthaven wordt de wandeling voortgezet langs het water richting de Volkeraksluizen. Willemstad is namelijk gelegen aan het Volkerak en het Hollandsch Diep. Deze twee wateren worden gescheiden door deze sluizen. Jaarlijks passeren er ongeveer 150.000 schepen en hiermee is dit het grootste en drukste binnenvaartsluizencomplex van Europa. Tijdens een bezoek aan Willemstad is het mogelijk om vanaf de uitkijktoren bij de sluizen de vele passerende schepen te bekijken.  

De ligging aan het water en de verschillende jachthavens maakt Willemstad zeer aantrekkelijk voor watersportliefhebbers. Ondanks de winterperiode en de frisse wind, waarin we een bezoek brengen aan Willemstad, liggen er nog steeds boten in de haven en komen er boten voorbij gevaren. Momenteel varen er geen veerpontjes, maar in de zomerperiode is het mogelijk om met een veerpont de oversteek te maken van Willemstad naar het in Zuid-Holland gelegen plaatsje Numansdorp of met de waterbus een bezoek te brengen aan natuurgebied de Tiengemeten.  

Om terug te komen op de vraag waarmee de VVV Moerdijk op pad ging, werd tijdens het bezoek aan Willemstad duidelijk dat het een combinatie van verschillende factoren is die het aantrekkelijk en bijzonder maken om de vestingstad te bezoeken. Er is namelijk voor iedere toerist wat wils. De cultuurhistorie van de vestingstad, de vele horecavoorzieningen, de ligging aan het water en de prachtige wandelroutes maken een bezoek aan Willemstad meer dan de moeite waard.