Willemstad 

Willemstad is één van de twee vestingsteden in de gemeente Moerdijk en is gelegen daar waar het Volkerak en het Hollandsch Diep elkaar ontmoeten. Willemstad ligt tussen Fijnaart en Numansdorp in en telt circa 2420 inwoners. Het cultuurhistorische karakter van de vestingstad, de vele horecavoorzieningen en de mooie uitzichten maken een bezoekje meer dan waard.

Willemstad heeft de vorm van een zevenpuntige ster. De bastions en vestingwallen zijn nog grotendeels intact. Het stratenpatroon en de vele monumentale panden daarbij opgeteld, creëren een bijzondere historische sfeer. 

Zo is het Mauritshuis, het oorspronkelijke buitenverblijf van Prins Maurits, uit 1623 een aanrader. Het is een prachtig rijksmonumentaal gebouw met vele historische schilderijen. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling van Heemkundekring De Willemstad.

Ook zijn er twee prachtige en bijzondere kerken in Willemstad te vinden. De Koepelkerk is de eerste kerk in Nederland die voor de protestantse eredienst is gebouwd en werd daardoor ook model voor vele latere protestantse kerken. De Heilige Maagd Maria kerk is een Rooms-Katholieke neogotische kerk, gebouwd in 1875 door architect P.J. Soffers.

Door de ligging aan het Volkerak en het Hollandsch Diep is de jachthaven een geliefde trekpleister voor watersporters. Wist je dat de Volkeraksluizen het grootste binnenvaartsluizencomplex van Europa is? Ook is er iedere maandagmiddag een weekmarkt. Wanneer je klaar bent met winkelen kun je heerlijk genieten van het watersportverkeer op de sfeervolle terrassen.

Download de attractiekaart (pdf) van Willemstad of haal deze op bij een van de i-punten en je hebt altijd een handige folder met informatie en bezienswaardigheden op zak. Willemstad ontdekken met een wandelpuzzeltocht? Download dan het
vragenformulier via Puzzeltochtonline. Natuurlijk wil je wel weten of de vragen goed zijn beantwoord. Dit kun je controleren met het antwoordenformulier

Bekijk ook eens de reportage die van Willemstad is gemaakt.