Standdaarbuiten, groen dorp aan de Mark

Standdaarbuiten is een dorp in de gemeente Moerdijk met circa 2240 inwoners en is ontstaan bij de Sint-Elisabethsvloed in 1421, toen zich nieuw land in het water begon af te tekenen. Op oude kaarten uit de tweede helft van de 15e eeuw werd deze zandbank beschreven als het ‘Stantderbuyten‘. In Standdaarbuiten heerst nog een echt dorpsgevoel.

Standdaarbuiten is gelegen aan de Mark. Met mooi weer zijn er dan ook regelmatig waterliefhebbers die over de Mark varen. Het landschap bestaat voornamelijk uit zeekleipolders, die worden omgeven door dijken. 

In het dorp wonen iets meer dan 2000 inwoners, maar met carnaval is dat wel anders. Het dorp, met carnaval Zwammegat genoemd, trekt dan het tiendubbele aan bezoekers. Standdaarbuiten is beroemd om de prachtige verlichte optocht. De gezelligheid gaat nog verder tijdens de jaarlijkse dorpsweek. Een week lang worden er verschillende activiteiten gehouden voor zowel jong en oud. Kinderen kunnen zich laten schminken, talent kan zich laten zien en horen en iedereen kan zich uitleven tijdens de grote feestavond. Ter afsluiting van de week wordt er een jaarmarkt gehouden.

Op de Markt bevinden zich het voormalig gemeentehuis en de Johannes de Doperkerk, die in de oorlog zijn spits kwijtraakte. Ook de Korenmolen genaamd Persephone is een bezichtiging waard. In deze molen is op de eerste verdieping een informatiecentrum over gierzwaluwen ingericht. In de molen zijn nestkastjes aangebracht waarin ze kunnen nestelen.