Bekijk het filmdebuut van Moerdijk in ‘De Nieuwe Wildernis 2’

dinsdag 4 december 2018

Bijna nergens in Nederland gaan industrie en natuur zo goed samen als in haven- en industriegebied Moerdijk. De natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis 2’ vertelt het verhaal van ‘onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur’ in de havens van Moerdijk en Rotterdam die samen het grootste en drukste transport- en industriegebied van Europa vormen. Bekijk hier het filmdebuut van Moerdijk in de trailer.

Bekijk hier het filmdebuut van Moerdijk in de trailer

Een wereld van uitersten waar de mens heer en meester lijkt. Ontdek de veerkracht en dynamiek van de natuur in de grootste en drukste haven van Europa. Van de zeehond op de maasvlakte tot de oeverzwaluw op Moerdijk. De eerste beelden van de natuurfilm zijn nu te zien in de trailer.

Zware industrie vs. Grote biodiversiteit

Industriegebied Moerdijk kent onder andere vijfhonderd plantensoorten en de grootste dichtheid aan patrijzen en veldleeuweriken van Noord-Brabant. Ook spelen de oeverzwaluw, egel, kleine mantelmeeuw en bunzing een grote rol in de film. 

De bunzing is in Noord-Brabant extra beschermd en vrij onbekend. Hoewel het roofdier een groot aaibaarheidsgehalte heeft, leeft het van prooien als konijnen en vogels. Die twee diersoorten zitten er genoeg in het gebied. Zo zijn er ieder jaar op de Sassenplaat – het eiland in het Hollandsch Diep tegenover Shell Moerdijk – 2.400 nesten met meeuwen, waarin twee tot drie eieren per nest worden gelegd.

Huisecoloog Port of Moerdijk

Vooral de grote filmrol voor de kleine mantelmeeuw was voor Roland-Jan Buijs, ‘huisecoloog’ van Havenbedrijf Moerdijk, de doorslaggevende factor om mee te werken. Hij is voor de filmmakers het aanspreekpunt met betrekking tot de flora en fauna in de haven. “Op zoek naar voedsel trekt de meeuw steeds meer naar de stad. Daarom hoop ik dat we met het geven van voorlichting begrip voor het dier creëren bij de Nederlandse kijker”, aldus Buijs. 

Ook andere dieren krijgen een rol in de film: de havik, vos, rugstreeppad, veldleeuwerik, patrijs, oeverzwaluw, nachtvlinder en vleermuis. Die laatste diersoorten worden aangetrokken door bepaalde lampen die gebruikt worden bij Shell Moerdijk. De reactie van nachtvlinders op dat licht zorgt namelijk voor de stijging van het aantal vleermuizen in het gebied. 

Naast diersoorten is het Moerdijkse havengebied rijk aan plantensoorten. Door een gevarieerde vochthuishouding, het verschil in hoogtes, de diverse grondsoorten en de vele verschillende ecologische zones telt het terrein vijfhonderd soorten, het hoogste aantal in Noord-Brabant.

Wild Port of Europe

Natuurspektakel ‘De Nieuwe Wildernis’ ging in 2013 in première en trok maar liefst 700.000 bioscoopbezoekers. Daarmee is deze film de meest succesvolle Nederlandse natuurfilm ooit. Het leverde de makers een Gouden Kalf voor beste film op. Het vervolg, ‘De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe’, vertelt het verhaal van ‘onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste transport- en industriegebied van Europa’.

Filmpremière

De première staat in 2021 gepland. Het filmteam werkt al sinds 2016 aan de nieuwe film. Dit jaar (2018) staat vooral in het teken van locaties scouten en voorzieningen treffen waarna de komende jaren veel zal worden gefilmd. Alle vier de seizoenen komen hierbij aan bod. De gepassioneerde filmmakers hopen dat hun beelden de kijkers trots maken op de natuur.

© Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs in BN DeStem