Stadhuis Klundert

Op de Stadshuisring staat de trots van Klundert: het oude stadhuis. Een prachtig gebouw dat in 1621 naar een ontwerp van Melchior van Herbach en dankzij een flinke bijdrage van Prins Maurits in de stijl van de renaissance werd gebouwd. Het pand staat helemaal vrij en is omringd door groen.

Het rechthoekige gebouw is opgetrokken uit rode en gele bakstenen. het gebouw heeft twee trapgevels waartussen een zadeldak is aangebracht. Boven de ingang, die voorzien is van een bordes met toegangstrappen, bevindt zich een topgevel die versierd is met klauwstukken, obelisken en een gebroken fronton. Daarop bevindt zich een beeld van Vrouwe Justitia. Direct boven de ingang bevindt zich in een cartouche het wapen van Prins Maurits. De beide leeuwen op de balustrade van het bordes houden respek.

Het rijkelijk met natuurstenen ornamenten versierde uiterlijk van het gebouw is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd, maar de inrichting is sterk gewijzigd. Het gebouw werd in 1910 gerestaureerd en in de periode tussen 1949 en 1953. Sinds 1968 is het gebouw erkend als rijksmonument. Het gebouw doet nog dienst als officiële trouwlocatie van de gemeente Moerdijk.

Praktische informatie

Accommodatie
Soort gebouw Monumentaal Pand
Capaciteit
Maximale capaciteit 65
Doelgroep
groepen Ja
jongeren Ja
volwassenen Ja
senioren Ja

Stadhuisring Model.NdtrcItem.HouseNumber
4791 HS, Klundert