De Koepelkerk

De Koepelkerk (1607) ligt in het centrum van de Kerkring. Het is de eerste kerk in Nederland die voor de protestantse eredienst is gebouwd en daardoor ook model werd voor vele latere protestante kerken. Tijdens de openstelling kunnen bezoekers door middel van informatie panelen en teksten kennis nemen van de geschiedenis van de kerk, ook de gastvrouwen en heren vertellen er graag over. Ook de toren is tijdens de openstelling te beklimmen.

De Koepelkerk (1607) ligt in het centrum van de Kerkring. Het is de eerste kerk in Nederland die voor de protestantse eredienst is gebouwd en daardoor ook model werd voor vele latere protestante kerken.

Prins Maurits heeft de bouw van de kerk gesteund met 7000 gulden, maar wenste daarvoor wel dat de kerk in een ronde of achthoekige vorm werd gebouwd (centraalbouw). De kerk is gebouwd zonder krans van kapellen en zijbeuken. Niet het altaar, maar de kansel moest het middelpunt zijn.

Willemstad heeft de Koepelkerk in de loop der jaren herbouwd en in 1996 is de kerk van binnen en van buiten opnieuw gerestaureerd.

Tijdens de openstelling kunnen bezoekers door middel van informatie panelen en teksten kennis nemen van de geschiedenis van de kerk, ook de gastvrouwen en heren vertellen er graag over.

Ook de toren is tijdens de openstelling te beklimmen en in de toren is regelmatig een expositie te zien die georganiseerd wordt in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Koepelkerk.

Praktische informatie

Accommodatie
Soort gebouw Kerk
Bouwjaar 1607
Contactpersoon Marjoleine in 't Veld (coördinatie openstelling)
Vervoer
Parkeren bij accommodatie Ja
Zien, Doen & Beleven
Rondleidingen Ja
Prijs
Prijs vanaf 1.00
groepen vanaf 10
toelichting prijs Voor de torenbeklimming.
Doelgroep
groepen Ja
zakelijk Ja
gezinnen Ja
volwassenen Ja
senioren Ja
Voorzieningen betaling
Betaalmogelijkheden Contant
Cultuur
Reserveren reserveren voor groepen verplicht

Kerkring Model.NdtrcItem.HouseNumber
4797 AA, Willemstad Nb