Arsenaal

Het Arsenaal is in gebruik geweest als wapen- en munitiemagazijn en opslag van militaire goederen. Nu vinden er culturele en sociale activiteiten plaats.

Het huidige Arsenaal is in 1793 gebouwd ter vervanging van het oude in verval geraakte Arsenaal en is -in opdracht van de Oranjes- ontworpen door Architect Philip Willem Schonck.
Het is destijds dicht bij de haven gebouwd, zodat de wapens en munitie makkelijker getransporteerd konden worden. Het rechthoekig bakstenen gebouw met houten kroonlijst is tot het einde van de vesting Willemstad in 1926 in gebruik geweest als wapen- en munitiemagazijn. Na deze periode werd het Arsenaal nog wel gebruikt voor de opslag van militaire goederen.

Sinds 1960 is het in het bezit van een particulier, die dit rijksmonument in 1973 heeft laten restaureren. Sinds die tijd vinden er culturele en sociale activiteiten plaats in het Arsenaal.

Het Wachthuis aan de Waterpoort is in 1750 naast het Arsenaal gebouwd en heeft een ingebouwde galerij, waaronder de wachters droog bleven tijdens de wacht. De wachtgang bestaat uit 5 bogen aan de voorzijde.

Praktische informatie

Accommodatie
Soort gebouw Arsenaal
Bouwjaar 1793
Vervoer
Parkeren bij accommodatie Ja

Benedenkade Model.NdtrcItem.HouseNumber
4797 AV, Willemstad Nb