Affuitloods

De affuitloods werd gebruikt als opslagplaats voor affuiten (onderstellen van zwaar artillerie-materiaal). Later werden er ook militairen in de loods ondergebracht. Het is een rijksmonument wat deel uit maakt van de vesting.

De affuitloods is gebouwd in 1867. Het werd gebruikt als opslagplaats voor affuiten (onderstellen van zwaar artillerie-materiaal). Later werden er ook militairen in de loods ondergebracht.

De op langwerpige plattegrond opgetrokken loods telt één bouwlaag en zolder onder een groot zadeldak gedekt met donkergrijze Muldenpannen. De beide kopgevels zijn begrensd door een ruim overstek met decoratief geschulpte windveren, bekroond met een makelaar.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de militaire functies binnen de vesting Willemstad en vanwege de typologische ontwikkeling van de militaire opslagplaats. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoudige maar evenwichtige architectuur en robuuste vormgeving. Als type is de affuitloods van belang voor de geschiedenis van de defensie-architectuur. Het is een rijksmonument wat deel uit maakt van de vesting.

1987: Affuitloods verbouwd tot kantoor voor gemeentewerken met een commissiekamer
1999: Verbouwd tot kinderopvang

Praktische informatie

Accommodatie
Soort gebouw Monumentaal Pand
Bouwjaar 1867
Zien, Doen & Beleven
Type monument (oorlogs)monument
Vervoer
Parkeren bij accommodatie Ja

Hofstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
4797 AC, Willemstad Nb